To nejlepší sci-fi a fantasy... pst, nápady pro Ježíška! ;)

To nejlepší sci-fi a fantasy... pst, nápady pro Ježíška! ;)

Zimní měsíce obvykle nesvádějí k cestám za poznáním a studené počasí vyžadující množství svršků od balení zavazadel spíše odrazuje. Nejeví se pak jako lákavější možnost prozkoumat exotické dálavy pouze ve své fantazii? Připravili jsme pro vás deset nejlepších tipů, kam můžete o svátcích prostřednictvím audioknih vyrazit vy nebo vaši nejbližší!

 

Mycelium

Svět vzdálené budoucnosti, v němž lidstvo čelí podvratnému vlivu mycelární mimozemské civilizace Össe, je pro vánoční poslech jako stvořený. Monumentální sága Mycelium, která vznikala dvacet let, vynesla Vilmě Kadlečkové historicky první cenu Magnesia Litera za fantastiku a při tvorbě její audioverze se vystřídalo 22 herců, mezi nimi například Jaroslav Plesl, Klára Issová, Jan Vlasák nebo Dana Pešková. Celkem si poslechem mnohovrstevnatého příběhu o náboženství a manipulaci, invazi, psychotropních houbách a technologiích budoucnosti si můžete zpříjemnit 8 dní 8 hodin a 56 minut!

Zajímavost: Zamilovali jste se do série Mycelium a chtěli byste si dopřát další podobný zážitek? Série Teixcalaan od americké spisovatelky Arkady Martineové vám nabídne výbornou politickou a diplomatickou linku, zatímco v příbězích ze Zlomené země od N. K. Jemisinové najdete enviromentální témata a metaforu na současné světové dění.

 

Expanze

Lidstvo kolonizovalo Sluneční soustavu, avšak navzdory úchvatným pokrokům vědy a techniky některé věci zůstávají při starém – jako například lidská letora. Obyvatelé Marsu, Země a asteroidů Pásu si jdou po krku, někdy v politické sféře, jindy rovnou se zbraněmi, a nic na tom nezmění ani fakt, že se v galaxii objeví neznámá mimozemská protomolekula. Kapitán Jim Holden je možná tím jediným, kdo může zabránit krveprolití a invazi z vesmíru. Oblíbená série Expanze se v audiální podobě dočkala již dvou dílů – po úvodní části Leviatan se probouzí nyní vyšlo pokračování nazvané Kalibánova válka. Oceňovanou space operu si můžete vychutnat v podání Ondřeje Rychlého, Jiřího Vyorálka, Evy Salzmannové, Marie Štípkové, Martina Pechláta, Kláry Suché, Zdeňka Maryšky a Anežky Šťastné.

Zajímavost: Pod uměleckým pseudonymem James S. A. Corey se ukrývá autorská dvojice Daniel Abraham a Ty Franck. Vytvořili společně devět knižních dílů série Expanze a tvůrčím způsobem se podíleli i na stejnojmenném televizním seriálu, který podle jejich předlohy vznikl.

 

Duna

Sérii Franka Herberta asi není třeba představovat. Legendární dílo o pouštní planetě Arrakis, zázračném koření a vyvoleném spasiteli se nesmazatelně vepsalo do dějin žánru sci-fi a stalo se kulturním fenoménem přesahujícím hranice literatury. Pokud vás zajímá zdrojový příběh, sáhněte po audioknihách, které načetl Marek Holý v doprovodu Jany Strykové, Jana Vlasáka, Zuzany Slavíkové a nejnověji Jana Jankovského. Vydali jsme již čtyři díly a aktuální novinku, Božského imperátora Duny, pořídíte na CD, ve formátu ke stažení nebo jako audiokartu, kterou můžete darovat všem, kdo rádi poslouchají prostřednictvím mobilní aplikace.

Zajímavost: Herec a dabér Marek Holý se kromě Duny objevil ještě ve dvou fantastických sériích z naší produkce, a sice ve výše zmiňovaném Myceliu (konkrétně ve čtvrtém dílu Vidění) a také ve fantasy sáze Stín krkavce, kde načetl povídku Zástupy mrtvých z audioknihy Písně temnoty: Příběhy ze světa série Stín krkavce.

 

Zpěv drozda

Chtěli byste k poslechu nějakou jednohubku, u níž nestrávíte celé dny se sluchátky? Pak by vám rozhodně neměl uniknout Zpěv drozda, mistrovský kousek od Waltera Tevise. Zavede vás do chmurné vize 25. století, kde lidé ztratili schopnost přemýšlet a dostali se do područí drogových narkokapslí a umělých pomocníků. Jeden z nich, maniakální robot deváté třídy Spofforth, se stává protivníkem newyorského profesora Bentleyho, který se nejenže naučil sám číst, ale živí v sobě naději, že by mohl změnit neblahý osud celého lidstva. Martin Písařík, Tomáš Pavelka a Kateřina Winterová vás provedou téměř deseti hodinami úchvatného příběhu, z něhož budete mít husí kůži!

Zajímavost: Walter Tevis byl za svou dystopii v roce 1980 nominován na prestižní ocenění Nebula. Pokud vás jeho příběh zaujme, určitě zkuste i další díla tohoto amerického velikána – v podání skvělé Jany Plodkové si můžete vychutnat šachový Dámský gambit a milovníky žánrové literatury rozhodně nemůže minout Muž, který spadl na Zemi, načtený vynikajícím Igorem Orozovičem.

 

Kolo času

Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí, zanechávajíce za sebou vzpomínky, jež se mění v pověsti. Rand, Mat a Perrin jsou mladíci ze zapadlého kraje zvaného Dvouříčí a asi nikdy by je nenapadlo, že se dostanou do víru událostí, které ovlivní osudy všech. Skupina hrdinů bojuje proti prastarému zlu, aby zachránila svět před zkázou, a zároveň se pokouší neztratit svou lidskost. Patnáctidílná série Roberta Jordana patří ke klasikám žánru a vy si už můžete poslechnout první tři díly, poutavě vyprávěné Pavlem Soukupem. Čekají na vás magické artefakty, kouzla a proroctví a také temnota, která hrozí pohltit vše, čeho se dotkne…

Zajímavost: Robert Jordan na jaře roku 2006 oznámil, že trpí srdeční amyloidózou, které 16. září o rok později podlehl. Kolo času nestačil dokončit a projektu se po něm ujal americký spisovatel Brandon Sanderson, který napsal závěrečné tři díly. Fascinující je, že Jordan a Sanderson se spolu dobře neznali – Sandersona požádala telefonicky o převzetí série až vdova po Robertu Jordanovi. Vzhledem k tomu, že patřil k dlouholetým fanouškům Kola času, nabídku přijal, a dokončil dílo podle autorových poznámek.

 

Úžasná Zeměplocha

Knihy Terryho Pratchetta patřily k nejprodávanějším titulům své doby – a nebýt J. K. Rowlingové, byl by tento spisovatel nejúspěšnějším ostrovním autorem fantastiky. Série Úžasná Zeměplocha sice vypráví o světě plném trpaslíků, trollů a magie, reflektuje však s velkou mírou empatie a ostrovtipu problémy světa skutečného. V podání Zuzany Slavíkové si můžete vychutnat příběhy o lancerských čarodějkách, které se díky své „hlavologii“ dokážou dostat na kobylku i těm nejmocnějším protivníkům a ještě při tom parafrázovat literární klasiky v čele se Shakespearem. V dobrodružstvích Městské hlídky zase předvádí svůj komický repertoár Jan Zadražil a milovníci humoru černého jako hrob si přijdou na své při poslechu Smrťových eskapád s hlasem úžasného Jana Vondráčka

Zajímavost: Pokud se chcete dozvědět více o samotném tvůrci oblíbené Zeměplochy, Jan Vondráček načetl kromě příběhů o Smrťovi také autorovy memoáry. Audiokniha Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou vám nastíní nejen autorovy skromné začátky a první literární pokusy, ale také jeho dlouholetý boj proti třídní nespravedlnosti a nelehkou závěrečnou kapitolu jeho života, kdy jej postihla vzácná forma Alzheimerovy choroby.

 

Maková válka

Je libo trochu východní exotiky? R. F. Kuangová před několika lety překvapila kritiky i čtenáře excelentní fantasy zasazenou do fiktivního světa, při jehož tvorbě se nechala inspirovat událostmi druhé čínsko-japonské války. Mladá vesničanka Rin se díky své píli a tvrdohlavosti dostane na prestižní vojenskou akademii, čeká ji však mnohem větší výzva, než jsou tamní náročné zkoušky. Život za branami školy je plný šikany a nepotismu, a to není nic ve srovnání s tím, co se blíží – krvavou válkou. Oceňovaný román Maková válka a jeho pokračování Dračí republika převedla do audiopodoby Tereza Dočkalová. Milovníci historie navíc jistě ocení četné paralely s konfliktem mezi Čínou a Japonskem nebo cestou Mao Ce-tunga k moci.

Zajímavost: Temně laděná série se na oko může tvářit jako romány pro mladé posluchače, ovšem pozor – příběh obsahuje scény plné násilí, protože jeho autorka si je vědoma skutečné povahy války a mezi témata svých knih neváhá zařadit ani posttraumatickou stresovou poruchu či drogovou závislost. Hledáte-li tedy spíše odpočinkový titul, zkuste raději Smrtící vzdělání od Naomi Novikové v podání Veroniky Lazorčákové.

 

Stín bohů

Fanouškům čistokrevné fantasy můžeme nabídnout audioknihu Stín bohů, úvodní díl ságy Krvopřísežní od Johna Gwynna, odehrávající se ve světě mrtvých bohů, krvelačných monster a nepoddajných hrdinů a hrdinek vládnoucích mečem i magií. Válka je na spadnutí a osud Vigrídu bude záviset na činech několika jedinců – lovkyně pouštějící se na nebezpečnou výpravu, bojovnice toužící po slávě a otroka usilujícího o pomstu, jimž své hlasy propůjčili Klára Cibulková, Anna Fixová a Jan Teplý.

Zajímavost: Autor několika oblíbených fantasy sérií – Věrní a padlí (kterou pro vás rovněž chystáme), O krvi a kostech, Krvopřísežní – vystřídal nejrůznější zaměstnání, ale psaní se začal věnovat až poté, co musel zůstat doma a pečovat o svou hendikepovanou dceru.

 

 

Napsala Michaela Merglová

Tagy 

Napište komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny.